Marea provocare a anului 2020 pentru companiile din România o reprezintă lipsa forței de muncă. Sabin Taclit, Legal Manager în cadrul NextGen Communications, parte a grupului Deutsche Telekom, este de părere că s-a ajuns în această situație atât din cauza faptului există un număr tot mai mic al profesioniștilor în diferite domenii, cât și din cauza faptului că se înregistrează un exod tot mai mare al tinerilor absolvenți către piața muncii din străinătate.
Și anul acesta, desele schimbări legislative, care produc impredictibilitate în mediul de business, rămân printre pietrele de încercare peste care firmele vor trebui să treacă. „Pentru a face față acestor provocări, membrii departamentelor juridice trebuie să fie dispuși să asimileze, într-un timp cât mai scurt, informațtiile și reperele legislative și totodată să aibă capacitatea de a găsi soluțiile potrivite pentru implementarea acestora în activitatea companiei”, precizează Sabin Taclit.
Legal Manager-ul NextGen Communications este de părere că telecomul va continua, și în anul 2020, să fie un domeniu indispensabil populației, odată cu digitalizarea a cât mai multor activități uzuale. „Consider că dezvoltarile IT și automatizările vor reprezenta vârful de lance al business-ului românesc. Strategia departamentelor juridice va rămâne aceeași și în anul 2020: prevenire și inovație. Activitatea de prevenire constă în identificarea soluțiilor juridice care previn riscurile pentru companie, iar activitatea de inovație reprezintă identificarea unor soluții noi, inovatoare, menite să ajute la dezvoltarea business-ului în conformitate cu reglementările legale. Cred că anul 2020 va fi un an dedicat mai mult consultanței juridice și mai puțin activității litigioase. Spun acest lucru, întrucât consultanța juridică eficientă și profesionistă are evident rolul de a diminua conflictele juridice și implicit deschiderea litigiilor pe rolul instanțelor de judecată”, punctează Sabin Taclit.
Pentru a putea face față tuturor provocărilor din economie, echipa coordonată de Sabin Taclit va miza în continuare pe atu-urile profesionale pe care le are. „Pregătirea juridică de specialitate trebuie să fie și în anul 2020 elementul cheie în definirea unui profesionist al dreptului. Astfel, nu consider importantă dimensiunea unui departament juridic, ci consider foarte importantă calitatea membrilor departamentului și profesionalismul cu care aceștia abordează spețele încredințate”, menționează juristul.
În ceea ce privește colaborarea cu firmele de avocatură, profesionistul NextGen Communications spune că se vor respecta în continuare criteriile de selecție a partenerilor adoptate și până acum, respectiv calitatea și palmaresul deținut de firma de avocatură vizată.
„Departamentul juridic rămâne în continuare un departament „partener” al business-ului companiei. Acest parteneriat rezidă din faptul că toate activitățile companiei trebuie transpuse în practică cu respectarea reglementărilor legale, astfel că rolul juridicului este acela de a susține părțile implicate intern în promovarea afacerii și eludarea oricăror riscuri legale”, arată Sabin Taclit.
Despre Sabin Taclit
Sabin Taclit este doctor în Drept Internațional Privat al Școlii Doctorale de Drept din cadrul Academiei de Poliție A.I.Cuza. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Româno-Americane, Facultatea de Marketing și Afaceri Economice Internaționale și detine o diplomă de Master în Dreptul Afacerilor, acordată de Universitatea Româno-Americană (absolvent cu Diplomă de Excelență).
A ocupat mai multe poziții de conducere în domeniul financiar bancar (Head of Litigation- Bancpost, Head of Legal &Collections OTP Leasing România IFN S.A.).
Începând cu anul 2015 lucrează în cadrul NextGen Communications, în prezent ocupând poziția de Legal & Regulatory Manager & Data Protection Officer.
A publicat cartea "Libertatea de Comunicare în spațiul european"(Editura Lumen, 2019) și mai multe articole de specialitate, printre care amintim: "Importanța unei comunicări eficiente în cadrul Uniunii Europene”, Revista de investigare a criminalității, Anul IX/Numărul 1/2016, Revistă recunoscută în domeniul Ordine Publică și Siguranță̆ Națională̆, Revistă indexată EBSCO și SSRN , ISSN 1844-7945, pag. 112; „Evoluția Pieței Interne in cadrul Uniunii Europene”, Ministerul Afacerilor Interne, Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza”, Lucrările Conferinței Științifice a Școlilor Doctorale, Ediția a VI-a, ISSN 2559-4613, ISSN-L 2559-4389, Editura Research&Science, București, Romania, 2017, pag. 697; “Protecția datelor cu caracter personal in cadrul Uniunii Europene”; “Evoluția pieței interne în cadrul Uniunii Europene”;“Data privacy in the words of cibersecurity influencers”.