LifeStyle

UltraBalaton, 6633 Arctic Ultra sau The Brutal, experiențe extreme pentru Vlad Tănase, consultant ȚZA Tax

“Trebuie să vrei, nu să îți dorești“.Este cheia care i-a deschis lui Vlad Tănase drumul către performanță. Expertul Țuca Zbârcea & Asociații Tax are o mare pasiune: sportul de anduranță pe care-l practică de ani buni.Aleargă, înoată, pedalează.Parcurge trasee de sute de kilometri, depășindu-și permanent limitele.La fel acționează și în profesie, urmărindu-și cu grijă obiectivele. Abordează cu răbdare și mare atenție fiecare proiect, având puterea de a-l duce cu succes până la final.

De profesie economist, Vlad Tănase și-a început cariera acum mai bine de șase ani, la PwC România. “Aici am activat în cadrul departamentului de impozitare directă, fiind specializat pe International Tax Structuring. După 4 ani și jumătate, am decis să fac o schimbare și m-am alăturat Țuca Zbârcea & Asociații Tax unde, sub coordonarea lui Alexandru Cristea, Partener, am început să activez și în alte arii precum impozitarea indirectă sau impozitarea indivizilor. Astfel, pot spune că venirea mea în echipa TZA Tax mi-a lărgit considerabil orizonturile profesionale”, povestește Vlad.

Astăzi este Tax Senior Consultant  în cadrul firmei Țuca Zbârcea & Asociații Tax, fiind unul dintre experții cu o carte de vizită bogată în proiecte finalizate cu succes. A fost implicat și a gestionat numeroase mandate interesante, precum analize de due diligence, proiecte de restructurare internațională sau proiecte în care componenta juridică și cea de procedură fiscală erau dominante. ”Am avut ocazia să fiu implicat în proiecte dintre cele mai diverse. Toate au fost extrem de provocatoare și din toate am învățat câte ceva. Cu toate acestea, fără a intra în detalii și fără a nominaliza expres anumite mandate, pot spune că mi-am adus contribuția, cred eu decisivă, într-o serie de proiecte strategice la nivel național, sau de tehnică legislativă, care au fost implementate cu succes sau sunt pe cale să fie analizate spre implementare”, punctează specialistul TZA Tax.

Mediul în care lucrează îl ajută să performeze, tânărul apreciind cu prioritate profesionalismul de care dau dovadă absolut toți colegii săi. ”Nu în ultimul rând, ceea ce cred eu că face diferența într-o piață oarecum saturată de profesioniști este calitatea umană, iar colegii mei dovedesc din plin această caracteristică definitorie pentru crearea și dezvoltarea unei relații profesionale de succes cu clienții noștri”, declară consultantul Țuca Zbârcea & Asociații Tax.


 

Întâi, sunt de admirat determinarea și încrâncenarea cu care își urmărește obiectivele, tăria de caracter de care dă dovadă în momentele-limită ce se ivesc, nu de puține ori. Apoi, Vlad este de admirat și pentru că face față cu succes obligațiilor profesionale, urmându-și, în același timp, pasiunea pentru sport. Dar și pentru că, la birou, știe să aplice doza corectă de disciplină, perseverență, atenție la detalii, putere de concentrare, ce-i servește atât de bine în timpul competițiilor. „Microbul” lui Vlad nu e unul oarecare, iar ceea ce face nu este deloc simplu, se expune unor situații extreme, care ne-au dat deseori emoții. Din acest motiv, realizările lui sunt cu totul remarcabile și extraordinare și totodată un motiv de mândrie pentru noi toți.

Alexandru Cristea, Partener al Țuca Zbârcea & Asociații Tax

 


 

Determinare, răbdare, disciplină

Pe lângă pasiunea pentru profesia pentru care s-a pregătit intens, Vlad are o aplecare specială și către sportul de anduranță. Într-o disciplină atât de complexă și atât de dură, el își depășește constant limitele participând la competiții importante, intrând în curse în care nu mulți au curajul să ia startul. Vlad duce toate aceste curse victorios până la final.




A alergat non-stop 220 de kilometri la UltraBalaton, iar la 6633 Arctic Ultra, concursul de la Cercul Polar, a parcurs în șapte zile 566 de kilometri, trăgând după el o sanie de 30 de kilograme. ”La fel ca în business, am încercat să învăț din greșeli și să devin mai bun de la o cursă la alta. Am parcurs fiecare etapă cu răbdare și am ajuns să finalizez cu succes provocări sportive inimaginabile. UltraBalaton, 6633 Arctic Ultra sau The Brutal, ultratriatlonul extrem unde am înotat 12 kilometri într-un lac glaciar, am pedalat 556 kilometri și am alergat 126 kilometri non-stop în 63 de ore și 43 de minute, sunt doar câteva dintre experiențele sportive care m-au definit nu doar ca sportiv amator, dar mai ales ca om”, afirmă Vlad Tănase.

Profesionistul Țuca Zbârcea & Asociații Tax este de părere că sportul și consultanța fiscală se îmbină de minune, deși aparent nu au prea multe lucruri în comun. În plus, necesită o pregătire constantă și o actualizare continuă a informațiilor deținute. Pentru amândouă domeniile trebuie să îți dedici timp și să faci sacrificii. “Desigur că pentru amândouă ai nevoie de timp, de răbdare, dar odată ce începi să înțelegi că lucrurile trainice se construiesc în timp, atunci poți spune că ai trecut de cel mai greu prag. Suntem obișnuiți să căutăm soluții rapide, să ardem etape, ori această abordare nu este întotdeauna cea mai bună. Sporturile pe care le practic, ultramaratonul și ultratriatlonul, mi-au oferit multe beneficii. Am învățat multe lucruri, lucruri pe care le aplic cu consecvență nu doar în activitatea profesională, ci și în viața personală. Determinarea să termini ce ai început, răbdarea de a aborda fiecare proiect cu tact și cu o strategie bine pusă la punct, disciplina, atenția la detalii. Toate acestea sunt doar câteva din lecțiile învățate în urma participării la astfel de evenimente de anduranță și pe care reușesc cu succes să le aplic în activitatea mea de zi cu zi”, arată Vlad.

Având convingerea că “timpul ni-l facem noi”, Vlad a învățat să-și gestioneze cele 24 de ore de care dispunem cu toții în așa fel încât să-și găsească loc în agendă pentru acel lucru important pentru el. ”Am avut dintotdeauna un crez și anume că activitatea mea sportivă nu trebuie să interfereze sub nicio formă cu activitatea mea profesională sau viața personală. Din acest motiv am încercat să-mi protejez colegii, familia și pe cei apropiați astfel încât să evit situațiile în care, spre exemplu, trebuie să merg la o întâlnire, dar eu am antrenament și deci să fie nevoie să aleg între cele două. Am plecat de la acest crez pentru că sunt convins că, dacă va fi vreodată un moment în care voi fi nevoit să trag o linie, atunci nu voi regreta că nu am alergat mai mult, ci că nu am petrecut mai mult timp alături de cei dragi, spre exemplu. Pasiunea mea trebuie să rămână o pasiune, viața mea ‘reală’ este alta. Din aceste motive, toate antrenamentele mele au avut loc fie dimineața devreme, fie seara târziu când toată lumea doarme. Spre exemplu, după o săptămână plină la birou, vineri merg acasă, ies cu soția sau/și cu prietenii prin oraș, revin acasă, dorm câteva ore, apoi ies la antrenament până dimineață. Se poate, dar trebuie să vrei cu adevărat. Așa cum eu reușesc, crede-mă, poate oricine”, precizează tânărul.

De altfel, el crede cu tărie că practicarea sportului de anduranță are o contribuție definitorie în formarea unui individ. ”Spun asta pentru că pe întregul parcurs care se încununează cu participarea la un concurs, începând cu planul de antrenament și încheind cu linia de finiș, persoana implicată trece printr-o serie de transformări, gestionarea eficientă a timpului și a situațiilor de criză, planificarea în detaliu și perseverența fiind doar câteva dintre elementele care compun această transformare semnificativă”, subliniază Vlad.





Am început acum vreo 5 ani să alerg, stimulat fiind de colegii de la birou. Am început treptat, cu răbdare și iată-mă acum parcurgând distanțe cu 3 cifre. Cu toate acestea, deși merg la concursuri extreme, sunt încă un sportiv amator și așa vreau să rămân. Sportul pentru mine este totuși doar o pasiune. În ceea ce privește antrenamentele, acestea variază ca volum și intensitate în funcție de fiecare provocare sportivă în parte, dar în general mă antrenez 7 zile din 7.


Vlad TĂNASE, Tax Senior Consultant al Țuca Zbârcea & Asociații Tax


 

O muncă de echipă


Din exterior, sportul de anduranță pare ca fiind unul solitar. “Și într-adevăr, pe de-o parte, chiar așa este. Până la urmă alergi singur, înoți singur, pedalezi singur. Dar asta este doar fațeta exterioară a acestui sport. Spun asta pentru că, spre exemplu, la 6633 am început și finalizat cu succes cursa alături de Andrei Roșu, fiind primul tandem din istorie care a reușit acest lucru. La The Brutal am avut alături de mine, ca echipaj de suport, doi oameni extraordinari, pe Mădălin Ilie și Nicu Buceanu. Fără acești oameni nu aș fi ajuns la finiș. Atât la Cercul Polar, cât și la The Brutal, am format o echipă cu acești oameni. Ei au fost cei care m-au împins mai departe când îmi era greu, ei au luat decizii pentru mine atunci când eu nu mai eram capabil să fac acest lucru. Aceste lucruri mă fac să spun cu mâna pe inimă că sportul de anduranță este un sport de echipă mai mult decât multe altele în care echipele sunt formate de la start, precum fotbalul”, explică Vlad.

În plus, sportul îl ajută enorm în profesia sa, oferindu-i constant lecții utile. “În sportul de anduranță, consider că succesul vine nu neapărat odată cu linia de finiș a vreunui concurs, ci odată cu punerea planului de antrenament pe hârtie, creionarea obiectivelor și atingerea lor pas cu pas. Din toate experiențele sportive învăț câte ceva. La fel se întâmplă și în viața profesională: cu fiecare proiect încheiat cu succes, cu fiecare client mulțumit aria noastră de expertiză se lărgește, se aprofundează și astfel devenim mai buni”, adaugă tânărul.

De exemplu, 6633 Arctic Ultra a fost o experiență devastatoare și înălțătoare în același timp. “Am fost actorii unei experiențe de viață care ne-a dezbrăcat de toate învelișurile noastre, lăsându-ne ‘goi pușcă’ în acea sălbăticie. Am învățat acolo ce înseamnă să prețuiești micile plăceri ale vieții, ce înseamnă să fii om, ce înseamnă să continui în ciuda șanselor și a tuturor greutăților care îți apar în cale. În acele 7 zile și 10 ore, cu o medie de somn de 2 ore pe zi, înghețați și uzi până la piele am învățat că nimic nu-ți poate sta în cale atunci când crezi în tine. Nu doar că acolo mi-am depășit orice limită, acolo mi-am redefinit existența și m-am repoziționat ca om”, povestește Vlad.



Despre experința The Brutal spune că a fost exact așa: brutală. „De altfel cifrele spun totul – din 16 înscriși doar 6 am terminat. Pur și simplu cut-off-urile pe fiecare probă au fost crunte. Au fost aproape 64 de ore de efort susținut în care am tras pe fond de oboseală accentuată, cu doar 40 de minute de somn. Din această cauză, am adormit pur și simplu pe bicicletă și am lovit frontal un parapete de piatră. Am zburat peste bicicletă, dar am fost bucuros că am putut să continui. După probele de înot și bicicletă, am crezut că voi fi mai relaxat, că mă voi putea odihni mai mult, însă pe acel munte m-am rătăcit de două ori și astfel am pierdut timpul destinat odihnei și implicit confortului meu psihic. Am coborât de pe muntele Snowdon și am fost pur și simplu șocat de ceea ce trebuia să fac: pentru că pierdusem mult timp cu rătăcirile, trebuia să alerg restul de 110 km într-un ritm infernal pentru stadiul de degradare fizică și psihică în care mă regăseam atunci. În plus, din cauză vremii extrem de capricioase din Țara Galilor, făcusem și o infecție în piept care nu mă lăsa să respir. Cumva, am reușit, dar nici eu nu știu încă cum. Mădălin și Nicu au fost providențiali: Mădălin a făcut tot ceea ce eu nu aveam cum să fac – a condus, a gătit, a avut grijă de mine ca de propriul lui copil, în timp ce Nicu, pe lângă multe altele, a alergat întreaga distanță cu mine, ținându-mi companie și ridicându-mă de jos atunci când nu mai puteam”, detaliază Vlad.



Toate experiențele trăite sunt expuse pe blogul său personal. De asemenea, a scris o carte pe această temă. Consultantul fiscal iubește tot ceea ce face, împărțindu-și perfect timpul între pasiunea pentru sport și profesie. Are însă și un mare avantaj, făcut public chiar de el:” pot spune cu mâna pe inimă că firma la care lucrez mă susține pe toate planurile, atât moral, cât și financiar iar din acest motiv nu le voi putea niciodată mulțumi pe deplin”.


Ieșiți din zona de confort !


Pentru Vlad, viața este o lecție continuă din care tot învață. Le recomandă tuturor să încerce să se autodepășească constant. ”Și nu mă refer neapărat aici la a alerga sute de km pentru că limitele sunt relative la ce poate face fiecare la un moment dat, dar i-aș îndruma spre concursuri care să îi scoată din zona de confort, care să îi stimuleze să cunoască, să se pregătească pentru ca mai apoi să reușească. Beneficiile, lecțiile învățate pe parcurs sunt cu mult peste durerile pe care trebuie să le suportăm în process”, subliniază tânărul.

Crede cu tărie ca obstacolele sunt doar în mintea noastră și se raportează la capacitatea fiecarui individ de a invinge toate dificultățile. “Oricine poate să facă ce am făcut eu. Până la urmă, nu am mai multe mâini sau mai multe picioare. Dar consider că trebuie antrenate o serie de caracteristici pe care cu toții le avem mai mult sau mai puțin. Ambiție, determinare, rezistența la presiune, disciplină, dragostea față de sport. Dar ca să reușești trebuie să vrei, nu să îți dorești. Aici este cheia”, a conchis Vlad Tănase.

Social & newsletter

© 2017 Newskit. All Rights Reserved.Design & Development by Joomshaper

Search