Pasiunea pentru profesie este cea care o determină pe Voichița Crăciun, Head of legal and compliance | PAID România, să acționeze de fiecare dată. Iar această pasiune s-a născut din echitatea și echilibrul pe care Dreptul îl aduce în viețile oamenilor și din frumusețea raționamentelor logice și a interpretărilor juridice pe care experții din acest domeniu le „decriptează” și le aplică în activitatea partenerilor cu care colaborează. „Valorile după care îmi ghidez activitatea sunt etica și rigoarea profesională, curiozitatea, entuziasmul, dorința să învăț lucruri noi și să fiu cât mai deschisă la provocări profesionale, să nu mă „relaxez” prea mult în predictibilitatea lucrărilor cunoscute, să mă implic și să ofer un suport cât mai bun companiei unde lucrez”, punctează interlocutoarea BizLawyer.
Voichița Crăciun a debutat în profesia juridică în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional din București, acolo unde a beneficiat de expertiza unor profesioniști de cel mai înalt nivel în materie civilă și comercială, profesori universitari, avocați de renume și magistrați în cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Ulterior, a ales să intre în avocatură pentru a descoperi direct secretele acestei profesii. A activat în cadrul societății coordonate de Laurențiu Pachiu, iar în urma acestei colaborări a avut posibilitatea de a învăța semnificația avocaturii de business, modalitatea de lucru și de comunicare în relația cu clienții corporate și abordarea unor tranzacții complexe.
„Portofoliul de clienți de cel mai înalt nivel pentru care am lucrat și standardele profesionale extrem de ridicate aplicate în activitatea noastră au avut o pondere semnificativă în dezvoltarea mea profesională. Odată cu angajarea în cadrul CertAsig (începând din anul 2011), inițial ca avocat intern și ulterior ca director al departamentului juridic, s-a deschis pentru mine oportunitatea de a lucra în domeniul asigurărilor, un domeniu de activitate incredibil de interesant și de ofertant căruia i-am rămas loială. Din anul 2020 sunt Director al Departamentul Juridic și Conformitate al societății PAID România (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale), compania care gestionează asigurările obligatorii de locuințe. Aici am învățat despre responsabilitatea de a oferi proprietarilor de locuințe o protecție financiară în fața fenomenelor naturale care sunt din ce în ce mai severe, dar și despre importanța educației financiare a oamenilor cu privire la importanța asigurărilor”, detaliază avocatul.
Pe parcursul traseului său profesional de până acum, Voichița Crăciun a avut șansa de a întâlni foarte mulți oameni care au inspirat-o. „Aș putea umple pagini întregi ca să scriu despre fiecare dintre ei, așa că o să mă limitez la cei pe care i-am întâlnit și care m-au format în primii ani de profesie. Domnii profesori Ion Băcanu și Dragoș-Alexandru Sitaru (coordonatorul lucrării mele de licență, având ca obiect arbitrajul comercial internațional) au fost adevărați mentori pentru mine, în timpul activității din cadrul Curții de Arbitraj. Tot în cadrul Curții, am avut privilegiul să lucrez cu oameni care au scris istorie în materie civilă și comercială. Unii dintre aceștia, din nefericire, nu se mai află astăzi printre noi. În mod deosebit îi menționez pe: Viorel-Mihai Ciobanu, Stanciu Cărpenaru, Victor Babiuc, Valeriu Stoica, Ana Savin, Smaranda Angheni, Brândușa Ștefănescu, Călin-Andrei Zamfirescu, Victor Tănăsescu, Constantin Cunescu și Crenguța Leaua”, menționează interlocutoarea BizLawyer.
Experiență de peste 20 de ani în proiecte complexe
Viața sa profesională a implicat mereu mandate importante, prin intermediul cărora a reușit să-și pună amprenta asupra unor proiecte vitale în economie.
Ca avocat, de exemplu, a acordat servicii de asistență juridică în tranzacții comerciale complexe, cu o valoare totală estimativă de peste 160 milioane euro, în special în legătură cu tranzacții imobiliare, ceea ce a inclus proiecte de dezvoltări imobiliare, finanțări, negociere și semnare contracte, redactare rapoarte de due diligence. „Cel mai important proiect a fost achiziția companiei care deține spațiul de birouri „America House”, cu o valoare a tranzacției de 120 milioane de euro, și care la momentul respectiv a stabilit un nou record pe acest segment”, amintește Voichița Crăciun.
În cadrul CertAsig, cele mai importante proiecte au avut ca obiect dezvoltarea liniei de business dedicate asigurărilor de riscuri financiare, inclusiv contribuția la metodologia de subscriere și de garanții colaterale și a condițiilor de asigurare, deschiderea unei reprezentanțe dedicate asigurărilor maritime în Turcia și a unei sucursale în Bulgaria.
În cadrul PAID, un prim proiect extrem de important îl reprezintă coordonarea grupului de lucru juridic din cadrul proiectului „Prometheus”, din care fac parte toți asigurătorii care vând asigurări de locuințe în România. „Scopul proiectului îl reprezintă pregătirea capacității operaționale a pieței asigurărilor pentru situația unui dezastru natural sever, respectiv producerea unui cutremur similar celui din 1977”, explică juristul.
Un al doilea proiect complex, într-un context internațional afectat de evenimente catastrofale majore, îl reprezintă implicarea în procesul legislativ de modificare a legii referitoare la asigurările obligatorii de locuințe, care cuprinde reglementări menite să consolideze și să dezvolte această piață, în beneficiul proprietarilor de locuințe. „Implicarea mea a constat în revizuirea modificărilor legislative împreună cu reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), participarea la dezbateri în cadrul unei comisii parlamentare, revizuirea normelor de aplicare și implementarea acestora în cadrul politicilor și operațiunilor interne”, subliniază interlocutoarea BizLawyer.
Voichița Crăciun este de părere că experiența de 20 ani în profesia juridică, perioadă în care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în cadrul unor proiecte complexe, unor companii interne și internaționale în diferite domenii de activitate (asigurări, retail, imobiliare etc.), a fost cea care a recomandat-o pentru includerea în Legal500/ GC Powerlist – 2023. „Experiența mă recomandă ca un partener de încredere, dedicat guvernanței corporative, și care își aduce o contribuție esențială atât din perspectiva de business cât și cea de conformitate, în proiectarea și implementarea unor inițiative complexe de business”, susține avocatul.
Profesioniștii Dreptului au un rol major în companiile în care activează
În ultimii ani, rolul profesioniștilor Dreptului în societate a devenit unul tot mai complex. Voichița Crăciun apreciază că prin îmbinarea responsabilităților lor profesionale cu un angajament social și etic, profesioniștii Dreptului pot aduce contribuții semnificative și dincolo de rolul jucat în cadrul companiilor în care activează. „Aici se pot include activități privind promovarea/ susținerea unor inițiative legislative, implicarea în organizații non-guvernamentale sau activități de voluntariat care se concentrează pe probleme juridice și sociale, activități de educație juridică a publicului, explicând drepturile și responsabilitățile individuale, contribuind astfel la creșterea gradului de conștientizare și respect față de lege”, argumentează juristul.
De altfel, interlocutoarea BizLawyer consideră că coordonatorii activității juridice din cadrul companiilor trebuie să își adapteze rolurile lor tradiționale și modul de lucru al echipelor lor, pentru a identifica noi metode de a aduce valoare business-ului și a se pregăti pentru noi provocări. „Prin evaluarea și anticiparea potențialelor riscuri legale, este esențial să contribuie la dezvoltarea strategiilor pentru minimizarea acestora și protejarea intereselor organizației. În plus, evoluția profesioniștilor dreptului este și într-o strictă legătură cu cea a tehnologiei și cu aspectele de conformitate din ce în ce mai complexe. Este important să automatizăm cât mai mult activitățile repetitive și mai puțin dificile și să ne concentrăm pe oferirea unei consultanțe strategice”, arată avocatul.
În opinia sa, o provocare permanentă a acestei profesii este aceea de a susține inițiativele de business și de a identifica soluții juridice bine fundamentate, într-un context în care conformitatea joacă un rol esențial. „Structura și calitatea datelor sunt extrem de importante. De aceea, una dintre prioritățile mele în cadrul PAID a fost să îmbunătățim digitalizarea în ceea ce privește guvernanța corporativă, ceea ce a avut ca rezultat o îmbunătățire a productivității și a eficienței noastre operaționale”, subliniază juristul.
Este o profesie care necesită multă pasiune, dar și multă muncă. Doar prin îmbinarea celor două se poate ajunge la performanță. Voichița Crăciun iubește ceea ce face, iar lucrul acesta răzbate, în primul rând, din rezultatele pe care le obține. „Prin răspunsurile pe care le-am dat, mi-am amintit cu bucurie și mândrie de fiecare etapă din viața mea profesională, de oamenii cu care am lucrat, dintre care mulți mi-au și rămas prieteni, și pot să vă răspund cu sinceritate că privind retrospectiv, nu aș schimba nimic. Cât despre planurile mele de viitor, ele sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”, încheie interlocutoarea BizLawyer.