Ionuț Alexandru Anghel, Group legal counsel | Ericsson, și-a început cariera în avocatură alături de maestrul Aurică Gherghe. A absolvit Facultatea de Drept a Universității din București în anul 1998, iar în 1999 a intrat în Baroul București. Faptul că a avut șansa de a se forma sub îndrumarea cunoscutului avocat, despre care spune că a fost „unul dintre ultimii aristocrați ai Dreptului”, a reprezentat o șansă imensă pentru un tânăr profesionist intrat într-o lume complexă, pestriță pe alocuri, într-o continuă schimbare și din ce în ce mai lipsită de repere. De la maestrul său a învățat că „probitatea morală este principiul călăuzitor în avocatură, constanta care trebuie să însoțească întotdeauna competența profesională”.
Ionuț Alexandru Anghel face parte din grupul select al profesioniștilor în Drept intrați pe „radarul” Legal500/ GC Powerlist – 2023. Se declară onorat de această nominalizare și crede că alegerea sa a avut în vedere flexibilitatea profesională, capacitatea de a gestiona proiecte diverse și complexe în varii arii de practică, pentru clienți semnificativi în industriile în care aceștia activează.
De altfel, avocatul are o carieră care evidențiază faptul că iubește această profesie, este implicat în tot ceea ce face și a urmărit permanent obținerea celor mai bune rezultate.
Traseul său în lumea juridică a început odată cu admiterea în Baroul București. „ Mi-am început parcursul profesional alături de maestrul Aurică Gherghe și l-am continuat în diverse forme de organizare ale profesiei, fie în cadrul propriului cabinet de avocatură, fie ca avocat colaborator în structura unor societăți prestigioase de avocatură, precum Badea, Radu & Asociații, respectiv Țuca Zbârcea & Asociații. Ulterior, într-un mandat de „client secondment”, am deținut rolul de Group Legal Counsel al Ericsson, fiind responsabil de activitățile juridice ale entității din România, supervizând totodată alte câteva jurisdicții învecinate (i.e. Moldova, Serbia, Muntenegru, Bulgaria și Macedonia). De asemenea, am activat ca Head of Legal al Elefant Online S.A., al doilea jucător din piața de e-Commerce. Fiecare etapă a parcursului profesional a avut farmecul și provocările ei, necesitând, ca orice tip de evoluție, multă răbdare și perseverență. Momentul cheie din carieră l-a reprezentat începerea, în anul 2008, a colaborării profesionale cu Țuca Zbârcea & Asociații, care s-a întins pe o durată de aproximativ nouă ani și care mi-a oferit șansa extraordinară de a aprofunda avocatura de business alături de cei mai buni profesioniști din branșă, fiind implicat în unele din cele mai sofisticate și cu miză proiecte, atât în materie de consultanță, cât și în litigii”, povestește interlocutorul BizLawyer.
Într-un demers susținut de firma de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații, BizLawyer îi prezintă pe unii dintre cei mai cunoscuți și apreciați coordonatori de departamente juridice din marile companii ce activează pe plan local. Interlocutorii noștri au fost aleși din Catalogul GC Powerlist, o listă a celor mai importanți „general counsel”, adus în premieră în România de către Legal 500 și societatea de avocați Țuca Zbârcea & Asociații.
L-a avut ca maestru pe avocatul Aurică Gherghe
Își aduce aminte cu mare drag și nostalgie despre perioada sa de mentorat, mai ales că a avut oportunitatea de a se bucura de îndrumarea unui maestru de excepție: avocatul Aurică Gherghe.
„Destinul a făcut ca, ulterior absolvirii Facultății de Drept din cadrul Universității București, un unchi de-al meu, fost membru al Corpului Diplomatic Român (ambasador în Cuba și Mexic), să mă prezinte domnului avocat Aurică Gherghe, care avea să devină maestrul meu. Unul dintre ultimii aristocrați ai Dreptului, dotat cu o inteligență sclipitoare și înnobilat de modestie, smerenie și bună cuviință, maestrul meu m-a asigurat că într-o lume adesea pestriță, în continuă schimbare și din ce în ce mai lipsită de repere, probitatea morală este principiul călăuzitor în avocatură, constanta care trebuie să însoțească întotdeauna competența profesională. Chiar dacă maestrul meu a plecat acum aproape 16 ani, voi onora mereu promisiunea pe care i-am făcut-o la telefon, într-o seară de decembrie 2001, când l-am anunțat că am promovat examenul de definitivare în profesie, aceea de a nu abdica vreodată de la principiile pe care m-a sfătuit să le urmez în profesia de avocat”, subliniază Ionuț Alexandru Anghel.
Ghidându-se în permanență după aceste principii, avocatul și-a construit un traseu profesional complex, care a implicat proiecte semnificative în plan juridic și economic. A profitat de fiecare oportunitate oferită, pentru a învăța și pentru a „fura” meserie de la cei mai buni. „Daniel Badea și Dragoș Radu sunt doi avocați alături de care am lucrat la începuturile carierei în avocatura de business și care m-au familiarizat cu un mediu competitiv de lucru, influențat de rigorile avocaturii britanice. Florentin Țuca și Gabriel Zbârcea sunt oamenii care m-au primit cu brațele deschise în 2008, repoziționându-mă în peisajul avocaturii de business, iar Robert Roșu este partenerul coordonator în echipa căruia am evoluat cei mai mulți ani și alături de care am cunoscut satisfacții profesionale extraordinare, pe care le voi prețui mereu”, mai spune interlocutorul BizLawyer.
Și-a pus amprenta pe multe proiecte spectaculoase, de-a lungul carierei implicându-se în mandate cheie pentru lumea juridică din România. „ În ceea ce privește dosarele litigioase pe care le-am gestionat de-a lungul timpului, un proiect de care sunt extrem de mândru este acela în care, în calea de atac a recursului, am obținut o soluție favorabilă într-o dispută societară complicată, într-un context local complet defavorabil, contribuția mea însemnând redactarea și susținerea motivelor de recurs în fața Curții de Apel respective. În materie de consultanță, îmi aduc aminte că, la începuturile carierei în avocatura de business, am fost implicat într-un proiect de fuziuni și achiziții de anvergură și pionierat în domeniul farmaceutic, care a implicat inclusiv interacțiunea cu o reputată firmă de avocatură internațională. De asemenea, am coordonat un proiect deosebit de complex, legat de consecințele încetării unui contract de prestări servicii în piața de telecomunicații din România și care a presupus o abordare pluridisciplinară, cu accent pe Dreptul societar, Dreptul comercial, Dreptul muncii și Dreptul concurenței”, detaliază avocatul.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Alegerea acestei profesii a plecat de la faptul că a fost mereu un spirit combativ, pe alocuri chiar polemic și i-a plăcut întotdeauna să-și direcționeze energiile în dezbateri intelectuale, pe varii subiecte. „Satisfacția de a duce la bun sfârșit un proiect, informând clientul despre succesul demersului său, este aspectul care m-a motivat poate cel mai mult în cariera profesională”, punctează avocatul.
Se caracterizează ca fiind un familist convins, astfel încât toate principiile atașate noțiunii de familie (afecțiune, dedicație, tradiție, respect, loialitate) îl însoțesc și în viața profesională. „Sunt de părere că rolul în societate al oricărui profesionist al Dreptului, indiferent de forma în care acesta își exercită profesia, ar trebui să aibă în vedere virtuțile esențiale ale științei dreptului și anume etică, integritate și rigoare. Profesionistul Dreptului, are, aidoma unui dascăl, o vocație socială, el trebuie să lumineze acolo unde este întuneric, să apropie acolo unde există divergență, să creeze reguli și să asigure respectarea lor, eliminând arbitrariul din societate”, arată Ionuț Alexandru Anghel.
În acest context, este de părere că întreaga comunitate a juriștilor trebuie să asigure cadrul adecvat admiterii în profesie și formării profesionale continue, rămânând unită în a-și apăra valorile tradiționale în fața oricăror adversități.
În opinia sa, profesia de avocat pare că este supusă astăzi unor constrângeri extrinseci, din partea unor instituții statale, rămânând organelor reprezentative ale profesiei de avocat să gestioneze această interacțiune, cu respectarea valorilor și principiilor care guvernează profesia liberală. „Din punctul de vedere al profesioniștilor care își desfășoară activitatea în regim in house, cred că necesitatea de a reacționa prompt unor solicitări cu un înalt grad de specializare, în lipsa unor bugete adecvate pentru contractarea serviciilor juridice prestate de colaboratorii externi, reprezintă una din cele mai mari provocări actuale. Pregătirea profesională continuă și dorința de a inova rămân importante, dar capacitatea de a asigura bugete corespunzătoare activităților juridice externalizate rămâne esențială”, completează avocatul.
Făcând o analiză a traseului său profesional de până acum, Ionuț Alexandru Anghel afirmă cu putere că nu ar schimba nimic. „Cred că fiecare etapă, cu tot ce a adus ea, satisfacții sau neîmpliniri, a avut menirea ei în formarea mea ca avocat de bară/de business. Pe viitor, îmi doresc să continui să cresc din punct de vedere profesional, rămânând la fel de dedicat profesiei de avocat”, încheie interlocutorul BizLawyer.
→ De vorbă cu Raluca Gheorghiu, Head of Legal Strategy and Acceleration în cadrul UiPath, care în copilărie își dorea să ajungă un ”Godfather”, dar a fost sfătuită de tatăl său să devină ”Consigliere”, adică avocat. Despre pasiunea care te împinge să faci lucruri extraordinare și rezultatele care devin oglinda propriei dedicări: ”În cariera mea, valorile precum transparența, etica și empatia au fost fundamentale”
→ De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”
→ De vorbă cu Gabriela Popescu, Corporate, external and legal affairs head - Central Europe | Microsoft, profesionistul care a activat în mai multe industrii și, prin proiectele sale, unele speciale prin complexitate, diversitatea cazuistică și potențialele urmări, a schimbat ceva în bine în acele domenii. ”Cariera, ca și viața, ne scoate în cale experiențe și oameni diferiți și este lecția fiecăruia dintre noi să învățăm ceva din aceste întâmplări”, spune avocatul care crede în respect și în „a-ți păsa” ca mediu de lucru
→ De vorbă cu Ana Busuioc, Legal & Corporate Affairs Director Edenred, omul care își ghidează planurile de viitor după conceptul: „Nu judeca fiecare zi după recolta pe care ai adunat-o, ci după semințele pe care le-ai plantat” | ”Sunt recunoscătoare să pot lucra într-o echipă de profesioniști împreună cu care am convingerea că pot genera stabilitate în dinamica accelerată și volatilă care ne amprentează astăzi viețile profesionale, dar și sociale”, spune azi avocatul