Pentru Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department | Banca Transilvania, noțiunea de carieră nu reprezintă ceva static ori linear. Și-a dorit întotdeauna să își îmbogățească gama de experiențe și a căutat să găsească noi utilizări pentru expertiza acumulată anterior. „Afirmația care s-a potrivit în cazul meu, este acea conform căreia cele mai bune rezultate se arată la convergența unor discipline și domenii variate de activitate. Pot spune că sunt permanent în căutarea unei perspective dialectice asupra realității înconjurătoare”, punctează interlocutorul BizLawyer.
În acest moment, Mihai Rotaru este coordonatorul Departamentului Consultanță Juridică din Banca Transilvania și președinte al Asociației Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar. Poziția pe care o ocupă vine după un parcurs academic extraordinar și un drum profesional construit prin multă muncă și implicare în proiecte cu relevanță majoră în industria în care activează.
Într-un demers susținut de firma de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații, grupul de publicații BizLawyer îi prezintă pe unii dintre cei mai cunoscuți și apreciați coordonatori de departamente juridice din marile companii ce activează pe plan local. Interlocutorii noștri au fost aleși din Catalogul GC Powerlist, o listă a celor mai importanți „general counsel”, adus în premieră în România de către Legal 500 și societatea de avocați Țuca Zbârcea & Asociații.
„Din punctul de vedere al pregătirii academice, am căutat să îmbin în mod constructiv rolul de gatekeeper, respectiv atitudinea prudentă specifică prevenirii și combaterii fraudelor financiar-bancare, date de pregătirea militară și practica profesională primară, cu un mindset orientat către soluții de business viabile, rezultate din experiența dobândită în mediul efervescent de banking, precum și din skill-urile acumulate în cadrul programului de MBA absolvit la Maastricht School of Management. Experiența mea în banking a început cu investigarea fraudelor specifice acestui domeniu, a continuat cu activitatea de banking - business as usual și a dobândit semnificație suplimentară odată cu implicarea în prima linie de experți în cadrul unor proiecte de M&A cu rezonanță în acest colț de Europă, cum ar fi achiziția Millennium Bank de către OTP, achiziția Volksbank, Bancpost și Idea Bank de către Banca Transilvania sau achiziția BCR Chișinău de către Victoriabank, precum și unele dintre cele mai semnificative tranzacții cu NPL-uri ale ultimilor ani”, menționează juristul.
Atunci când vine vorba despre proiectele în care a fost implicat, îi este extrem de greu să stabilească ierarhia relevanței acestora, cu atât mai mult cu cât fiecare l-a ajutat să-și lărgească orizontul cunoașterii. „În schimb, într-un puseu de sinceritate, vă mărturisesc că am înclinația - caut și chiar găsesc – lucruri noi, demne de luat aminte, adesea spectaculoase, în activitatea de zi cu zi, în interacțiunea cu clienții, colegii juriști sau din business. De altfel, eu cred că este cu adevărat spectaculoasă - și acesta este lucrul către care tind și-l admir cel mai mult la alți profesioniști ai dreptului - capacitatea de a fi constant ancorat în realitate, de a învăța lucruri noi în fiecare zi și de a inspira și modela în echipa ta leaderii care vor duce organizația la nivelul următor”, susține Mihai Rotaru.
El mărturisește faptul că Dreptul a exercitat un magnetism asupra sa de când se știe. L-au atras întotdeauna spiritul civic, simțul datoriei, dorința de a contribui la binele comun și de a învăța căile către mai bine.
„În același timp, curiozitatea a fost și este un factor motivant primordial pentru mine, astfel încât sunt tentat de orice activitate care se desfășoară la extremitatea superioară a abilităților mele actuale și care promite să deschidă noi căi spre cunoaștere. De altfel, curiozitatea este cea care ne menține tineri, indiferent de vârsta biologică, și, cred cu tărie că începem să îmbătrânim cu adevărat doar atunci când o pierdem, când exploratorul lăuntric devine dezinteresat. În drumul devenirii profesionale, alături de drive, ai nevoie și de un punct cardinal, un set de principii și valori care să-ți lumineze calea, cărora să le rămâi fidel chiar și atunci cât ești pus la încercare.
Rezonez cu foarte multe dintre valorile umaniste, însă, dacă-mi cereți să reduc totul la esență, principiul cel mai drag mie (the golden rule), căruia încerc să-i fiu fidel zi de zi, într-un mod consecvent, este încapsulat în vorbele atribuite lui Mahatma Gandhi: be the change that you wish to see in the world. Din mai multe perspective, această varietate a regulii de aur, do unto others as you would have them do unto you, în simplitatea sa, îți poate fi sfetnic de nădejde, chiar și atunci când deciziile pe care trebuie să le iei sunt dificile”, mai spune președintele Asociației Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar.
Consideră că este dator „într-o oarecare măsură” fiecărei persoane cu care a interacționat la nivel profesional sau personal. De la coordonatori la subordonați, juniori sau seniori, clienți, părți adverse, parteneri sau reprezentanți ai autorităților publice, fiecare a lăsat ceva în structura ființei sale. „Caracterul responsabil și reziliența le-am dobândit acasă, așa că, dacă stau să mă gândesc bine, le mulțumesc alor mei pentru aceste lucruri enorme pe care mi le-au oferit din mult-puținul lor. Am însă o listă scurtă și onestă a oamenilor care au avut rolul de catalizator în dezvoltarea mea profesională și personală: de la Alina Oprea am înțeles ce înseamnă să fii cu adevărat un bun litigant și, inerent, un bun profesionist al dreptului, de la Simona Opriș am învățat că nu poți cuprinde lucrurile mari fără a le înțelege mai întâi pe cele mărunte, precum și cum poți fi team player și business oriented fără să faci rabat de la calitatea ta de gatekeeper, iar de la Bogdan Pleșuvescu am deprins veritabilele atribute ale leadership-ului și însemnătatea funcției juridice în industria bancară”, nuanțează interlocutorul BizLawyer.
Opiniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.
Așteaptă cu interes provocările pe care le va aduce viitorul
Fiecare etapă trăită a contribuit la formarea sa, ajutându-l să devină cel care este astăzi. Mărturisește amuzat, dar și nostalgic că nu ar refuza posibilitatea de a se putea întoarce în timp. Nu ar face-o pentru a schimba momente, ci pentru a revedea oameni dragi care acum nu mai sunt. „În copilărie am fost un fan înrăit al serialului Quantum Leap (Capcana Timpului), și, prin urmare, nici nu vă puteți închipui cât de seducătoare trebuie să fie pentru copilul din mine ideea de a avea pe mână o mașină a timpului care să-mi permită să schimb, cu mintea și cunoscând evoluțiile din prezent, diverse lucruri din trecut! Dacă ne gândim mai ales la ipoteza întâlnirii cu cei dragi nouă, care nu mai sunt în prezent printre noi, nu cred că este cineva care să refuze cheile de contact ale unei astfel de mașini a timpului”, povestește Mihai Rotaru.
Se declară norocos pentru că a avut constat șansa să facă exact ceea ce și-a dorit să facă, fiind recunoscător pentru echipa cu care lucrează și proiectele în care are oportunitatea de a contribui. „Vă mărturisesc că nu există nicio etapă din pregătirea mea profesională pe care să o regret, pe care să-mi doresc să o schimb. Cumulul experiențelor noastre creează identitatea noastră prezentă și toate răspunsurile noastre la provocările curente. Dacă dorim să schimbăm ceva din toate acestea, orice, putem acționa conștient doar asupra acțiunilor noastre viitoare.
În ceea ce privește viitorul, aștept cu interes provocările pe care acesta le va aduce, așadar îmi păstrez curiozitatea, și sper ca acestea să fie la limita superioară a zonei de confort, respectiv veritabile oportunități de învățare. Totodată, văd în viitor continuitate în toate proiectele în care sunt implicat și rezultate mai apropiate de potențialul maxim al acestora. „The future is bright”, dar pentru asta trebuie să ne implicăm, să-l construim”, declară profesionistul intervievat de BizLawyer.
Pentru Mihai Rotaru, includerea sa în publicația GC Powerlist 2023 nu reprezintă doar o recunoaștere profesională individuală, ci una care vizează sinergia întregii echipe din care provine. Prin urmare, succesul aparține și se răsfrânge într-o bună măsură asupra fiecăruia dintre colegii săi juriști din Banca Transilvania. „Cu certitudine este mai facil să fii reperat de radarul industriei juridice atunci când ai oportunitatea să faci parte din echipa unuia dintre cei mai mari și mai dinamici jucători din piața financiar-bancară și să fii implicat în cele mai provocatoare proiecte ale momentului. În același timp, succesul acestora este direct proporțional și depinde covârșitor de doi vectori, respectiv, expertiza individuală a profesioniștilor implicați și calitatea coeziunii strategice a echipei. Printre atuurile care au condus la nominalizarea mea în GC Powerlist, cred că alături de expertiza individuală, care este indispensabilă, primează capacitatea de a colabora, dinamismul și capacitatea de a-mi însuși și împărți cu ceilalți membri ai echipei rolul de designer al activității juridice”, argumentează juristul.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rolul funcției juridice a fost redesenat
Evenimentele din ultimii ani și viteza cu care s-au derulat au contribuit la redesenarea rolului funcției juridice în cadrul corporațiilor, care a evoluat de la un rol adesea auxiliar, de suport, către postura de veritabil copilot al CEO-ului. Mihai Rotaru este de părere că „schimbarea aceasta de paradigmă presupune ca juristul in-house să aibă sau să dezvolte, pe lângă valențele de bun profesionist, ceea ce Nicholas Nassim Taleb numea „skin in the game” în cartea cu același nume, respectiv o bună cunoaștere a industriei organizației sale precum și capacitatea de a te identifica cu business-ul din care faci parte, de a te pune în pantofii acestuia, cum se mai spune.”
În același timp, crede că rolul profesioniștilor dreptului transcende spațiul echipelor din care fac parte, unde îndeplinesc rolul de „gatekeepers” și „team players”, devenind, chiar și în afara acestui spațiu, veritabili „trust enablers”.
Totuși, atrage atenția că se resimte mai ales în zona de practică juridică in-house, nevoia unui forum de dezbatere, de aglutinare a comunității profesionale, care să genereze bune practici în diversele domenii de specializare care au apărut și să contureze o voce unică a acestor profesioniști. „O astfel de inițiativă există, în stadiu incipient, sub cupola proaspetei asociații GC Forum, la a cărei lansare la apă am pus umărul la finalul anului trecut, alături de Alina Dumitrașcu și alți colegi de breaslă, pe care îi prețuiesc foarte mult. Deloc întâmplător, pe ceilalți fondatori ai GC Forum i-am cunoscut - pe unii pentru prima dată, iar pe alții mai bine ca înainte - la Varșovia, în anul 2019, cu ocazia lansării catalogului GC Powerlist 2019 dedicat comunității juridice din CEE. Totodată, Legal 500 ne-a inspirat și în alte direcții. Astfel, trebuie să vă spun că Gala organizată de Asociația Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar, Hall of Fame Awards, eveniment în cadrul căruia sunt premiate starurile lumii juridice bancare din România, care a ajuns la cea de-a patra ediție, este inspirată de evenimentele GC Powerlist.”, amintește juristul.
Interlocutorul BizLawyer mai subliniază faptul că, în egală măsură, pe lângă coeziune și recunoaștere, comunitatea juridică locală, prin practicienii dreptului, are datoria de a se implica mai mult în societate și de a oferi educație juridică formală și informală noilor generații aflate în formare. „Mă bucur să spun că în anul 2023 am făcut un pas major în această direcție, prin inaugurarea cursului postuniversitar de Drept Bancar și al Noilor Tehnologii, organizat de ACJSFB în parteneriat cu Facultatea de Drept a Academiei de Studii Economice din București și Asociația Română a Băncilor”, precizează Mihai Rotaru.
Din punctul său de vedere, în materie de provocări profesionale fundamentele, în mod paradoxal, „toate-s vechi și nouă toate”. „Discutăm în principal despre schimbări determinate de saltul tehnologic, temă recurentă de cel puțin 200.000 de ani și schimbul de generații, temă veche, probabil, de când lumea. Ce pot spune însă este că viteza cu care se produc aceste schimbări s-a accelerat dramatic, cu o rată care ne scoate adesea din zona de confort, mult mai mare decât cea preconizată de legea lui Moore, și că efectele sunt vizibile pretutindeni în activitatea noastră de zi cu zi.
Din câte văd și aud în jurul meu, întrebările momentului printre juriști sunt: „Ne va înlocui oare Inteligența Artificială?” și „Sunt oare dispuse noile generații să alerge acel kilometru în plus care face trecerea “from good to great”?”.
Nu știm exact cum va arăta viitorul, însă cred cu tărie că esența muncii juridice va rămâne la mare căutare, pentru că fiecare dintre noi prețuiește foarte mult, poate cel mai mult, încrederea în interacțiunile noastre cu ceilalți, ori tocmai aceasta este chemarea fundamentală a juristului, să confere încredere, să fie un trust enabler. Da, ne vom adapta, căci asta facem de mii de ani ca specie, și da, vom adopta și vom dezvolta noi tehnologii, căci asta facem de bună seamă zi de zi – apropo, mai știe cineva acum, fără să verifice pe Google, când au apărut Whatsapp, Uber sau Netflix, sau Glovo? Și cum arăta viața fără ele? Este oare cineva de părere că i-ar fi mai bine fără aceste platforme?
Realitatea este că în zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități. Pe fondul efervescentei proliferării digitale se creează un spațiu pentru inovație care poate îmbrăca foarte multe forme pentru o persoană cu pregătire juridică. Trebuie doar să adoptăm o atitudine deschisă, permeabilă pentru noile trenduri și să ne asumăm ipostaza de student permanent la cursul inovațiilor pe care viitorul ni le devoalează”, a conchis interlocutorul BizLawyer.
→ De vorbă cu Raluca Gheorghiu, Head of Legal Strategy and Acceleration în cadrul UiPath, care în copilărie își dorea să ajungă un ”Godfather”, dar a fost sfătuită de tatăl său să devină ”Consigliere”, adică avocat. Despre pasiunea care te împinge să faci lucruri extraordinare și rezultatele care devin oglinda propriei dedicări: ”În cariera mea, valorile precum transparența, etica și empatia au fost fundamentale”
→ De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”
→ De vorbă cu Gabriela Popescu, Corporate, external and legal affairs head - Central Europe | Microsoft, profesionistul care a activat în mai multe industrii și, prin proiectele sale, unele speciale prin complexitate, diversitatea cazuistică și potențialele urmări, a schimbat ceva în bine în acele domenii. ”Cariera, ca și viața, ne scoate în cale experiențe și oameni diferiți și este lecția fiecăruia dintre noi să învățăm ceva din aceste întâmplări”, spune avocatul care crede în respect și în „a-ți păsa” ca mediu de lucru
→ De vorbă cu Ana Busuioc, Legal & Corporate Affairs Director Edenred, omul care își ghidează planurile de viitor după conceptul: „Nu judeca fiecare zi după recolta pe care ai adunat-o, ci după semințele pe care le-ai plantat” | ”Sunt recunoscătoare să pot lucra într-o echipă de profesioniști împreună cu care am convingerea că pot genera stabilitate în dinamica accelerată și volatilă care ne amprentează astăzi viețile profesionale, dar și sociale”, spune azi avocatul