Cartea de vizita profesionala afisata de Victor Stanila, Head of Compliance in cadrul Tradeville, contine foarte multe rubrici completate. Victor a inceput ca analist credite, a activat in presa economica, a simtit pulsul pietei de capital din postura de purtator de cuvant al Comisiei Nationale pentru Valori Mobiliare. In 2010 a decis ca este timpul sa devina mult mai activ in aceasta industrie si a acceptat oferta de a lucra in cadrul Tradeville. Il fascineaza munca alaturi de oameni, in special alaturi de tineri, astfel ca din 2016 este implicat si in activitatea didactica, fiind lector in cadrul Asociatiei Brokerilor.
Victor Stanila s-a pregatit intens pentru cariera sa. Dupa absolvirea liceului a optat pentru doua facultati, urmand in paralel atat cursurile Facultatii de Management din cadrul ASE, cat si pe cele ale Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti. Recent a devenit si membru in baroul Bucuresti. Studiile economice si le-a completat cu un master in finante la Universidade do Porto, oras de care a ramas atras dupa ce in timpul facultatii a participat la un exchange in cadrul programului Erasmus.
Iar bagajul de cunostinte teoretice a reusit sa-l aplice in practica, traversand mai multe etape profesionale. ”Cariera profesionala se leaga in totalitate de zona financiara, si cu precadere de piata de capital. Am inceput ca analist credite iar, ulterior, am lucrat ca jurnalist economic. Au urmat doi ani in care am fost purtator de cuvant al Comisiei Nationale pentru Valori Mobiliare (regulatorul pietei de capital la acea data, acum inglobata in Autoritatea de Supraveghere Financiara). Am decis sa revin in zona privata, la Tradeville, unde lucrez din 2010. Anul acesta am inceput si activitatea didactica, fiind lector in cadrul Asociatiei Brokerilor”, spune Victor Stanila.
Victor se considera privilegiat pentru ca din pozitia de Head of Compliance poate sa lucreze pe doua paliere care il pasioneaza : spete juridice si piata de capital. „Rolul in companie este de garant al integritatii si legalitatii activitatilor companiei, avand in coordonare persoane cu atributii interdependente: juridic si control intern. Informarea permanenta a personalului cu privire la regimul juridic aplicabil pietei de capital si supravegherea activitatii sunt elementele care definesc activitatea. De asemenea, un rol important este comunicarea cu reglementatorul pietei, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). In cadrul departamentelor pe care le conduc, vizam realizarea tuturor conditiilor (informare, asigurare flux informational, raportare, etc.) astfel incat, pe de o parte, compania sa isi desfasoare activitatea in concordanta cu reglementarile si legislatia in vigoare, si, pe de alta parte, sa se implice in proiecte de dezvoltare (parteneriate, instrumente noi, etc.)”, explica expertul Tradeville.
Victor povesteste ca a fost pasionat dintotdeauna de piata de capital si de aspectele legale, alegerea de a lucra in aceasta industrie, in aceasta pozitie, fiind un pas firesc pentru el. „In ceea ce priveste Tradeville, am avut in vedere cateva elemente care sunt extrem de importante pentru mine – principii de business solide, stabilitatea si corectitudinea fata de clienti. Piata de capital s-a confruntat de-a lungul timpului cu situatii sensibile, astfel ca a fost extrem de important pentru mine sa lucrez intr-o companie unde respectul si corectitudinea fata de clienti sunt valori recunoscute. In plus, Tradeville este cea mai mare companie de brokeraj de retail din Romania si una dintre cele mai inovative, fiind prima companie de brokeraj online. Departamentul nostru este structurat in concordanta cu nevoile companiei si gestioneaza intreg spectrul activitatilor unui departament juridic, de la activitati privind registrul comertului pana la relatia cu reglementatorul pietei. In cadrul unei companii de brokeraj, reusesti sa acoperi multe arii ale dreptului, nu doar piete de capital. Activitatea este dinamica si in practica suntem nevoiti sa abordam chestiuni de drept comercial, contracte, succesiuni, fiscalitate ori drept administrativ. Acest dinamism al jobului m-a hranit profesional”, adauga profesionistul.
Piata de capital din Romania trece printr-o perioada dinamica din punct de vedere legislativ, avand in vedere ca se apropie termenele limita ale transpunerii unor directive europene in legislatia nationala. In acest context, activitatea actorilor implicati in industrie este la fel de agitata. Transpunerea legislatiei comunitare necesita un efort sustinut, reprezentand in acelasi timp un test important al pietei. „Prin urmare, o mare parte din activitate este legata de studiul legislatiei si al reglementarilor care guverneaza activitatea companiei, pentru armonizarea activitatilor si a procedurilor interne la cerintele legale ale pietei de capital. De altfel, modul in care vor fi transpuse aceste directive pe plan local aduce si cele mai mari provocari. Pentru piata de capital, cea mai importanta dintre ele este MiFID 2 (Markets in Financial Instruments Directive), care aduce cerinte suplimentare, inclusiv din perspectiva cerintelor de transparenta, dar sectorul este impactat si de directive precum PRIIPS (Packaged retail and insurance-based investment products) sau MAD/MAR (Market Abuse Directive and Regulation)”, precizeaza Victor.
Expertul este de parere ca legislatia europeana incurajeaza dezvoltarea pietei, oferind un cadru optim pentru o crestere sanatoasa. El mai aminteste ca statele membre au un grad de libertate in transpunerea legislatiei europene, astfel incat sa existe o corelare cu gradul de dezvoltare a pietei, regulatorul avand un rol central in modul in care este realizata implementarea pe plan local.
„Cum spuneam anterior, este o perioada foarte dinamica din punct de vedere legislativ pentru toti actorii din piata de capital. La Tradeville, de exemplu, avand expertiza de peste 20 de ani a companiei pe piata locala, ne-am implicat activ in procesul de implementare a MiFID 2, pentru ca modul in care va fi transpusa local aceasta directiva este foarte important pentru toate companiile prezente pe piata si pentru dezvoltarea pietei de capital in ansamblu. MiFID 2 contine prevederi detaliate si stricte legate de eficientizarea structurilor de piata, cresterea gradului de reglementare, imbunatatirea cerintelor de transparenta pre si post-tranzactionare, precum si o serie de reglementari pentru adaptarea pietei la inovatiile tehnologice, iar o transpunere adaptata la nivelul pietei poate contribui pozitiv la devoltarea pietei, in timp ce necorelarea poate duce la inhibarea sa”, declara Victor Stanila.
„Similar anului acesta, domeniile cele mai dinamice si care ar fi atractive pentru investitori sunt IT si farma/medical. Tradeville a intermediat diferite oferte (cumparare, preluare) de-a lungul celor 20 de ani de activitate, insa nu a facut din aceasta un element central al business-ului, preferand sa fie o companie dedicata investitorilor de retail. In prezent suntem consultant pentru piata AeRo, dupa ce am fost implicati activ in transferul de pe Rasdaq pe AeRo.”
Victor Stanila, Head of Compliance in cadrul Tradeville
In acest moment, Tradeville este cea mai mare companie de brokeraj de retail din Romania, si prima care a dezvoltat pentru clientii de retail o platforma de tranzactionare online, devenind astfel lider in online trading.
Victor Stanila mentioneaza ca in portofoliul companiei se regaseste o oferta variata de produse investitionale, astfel incat fiecare client sa poata gasi acele instrumente sau combinatii de instrumente care i se potrivesc cel mai bine, in functie de profilul sau de risc (actiuni, obligatiuni, derivate, inclusiv pe actiuni, indici, perechi valutare sau marfuri, fonduri de investitii, dar si ETF-uri, inclusiv un ETF dedicat bursei locale, dezvoltat de noi - ETF BET Tradeville). “In plus, oferim asistenta adecvata prin programe educationale si brokeri dedicati, precum si printr-un chat al departamentului de Helpdesk, Live Help, care raspunde in maximum 2 minute la orice solicitare. Legat de rezultatele financiare pentru 2016, va pot spune ca acestea sunt strans legate de de evolutia pietelor bursiere si de interesul investitorilor pentru pietele financiare. Anul acesta a fost unul bun pentru Tradeville, cu rezultate pozitive, in crestere fata de anul precedent si ne asteptam ca acest trend sa continue anul viitor. Pentru Tradeville este foarte importanta asistenta pe care o oferim clientilor, pe parcursul intregii colaborari – incepand de la seminariile de educatia financiara pe care le organizam si pana la asistenta permanenta prin intermediul HelpDesk-ului mentionat anterior. De asemenea, urmarim diversificarea produselor oferite, inclusiv prin aducerea unor instrumente de tranzactionare in premiera in Romania, astfel incat sa raspundem unor nevoi si cerinte cat mai complexe”, puncteaza expertul.
Despre avocatura de business
Pe parcursul anului 2016, compania a colaborat cu mai multe case de avocatura, care au furnizat servicii de consultanta in legatura cu incheierea unor parteneriate, precum si consultanta legislativa privind introducerea unor produse noi de tranzactionare. ”Colaboram cu avocati externi atunci cand suntem implicati in proiecte de anvergura, pentru care este nevoie sa suplimentam resursa umana interna. Piata de capital este foarte tehnica, prin urmare conditiile estentiale sunt legate de intelegerea mecanismelor pietei in primul rand. Desigur, cunoasterea si intelegerea legislatiei, precum si reputatia casei de avocatura, sunt aspecte pe care le avem in vedere. Departamentul pe care il conduc se ocupa de toate activitatile juridice necesare bunei functionari a companiei. Cu toate acestea, exista insa si proiecte unde este nevoie de externalizarea unor servicii, dar acest lucru depinde foarte mult de tipul si complexitatea proiectului”, explica reprezentantul Tradeville.
Victor Stanila crede ca avocatura de business este o industrie in care exista in continuare potential masiv, deoarece Romania se afla pe un trend puternic de crestere economica, ceea ce se traduce si in cresterea si diversificarea afacerilor si, implicit, in nevoia sporita de cosultanta juridica de business. In ceea ce priveste avocatura nisata pe piata de capital, potentialul este cu atat mai mare cu cat piata este in plin proces de dezvoltare, iar numarul avocatilor specializati in aceasta zona este inca redus.