Anul 2024 a ridicat până acum destul de multe provocări mediului de afaceri. Chiar dacă nu au existat modificări legislative semnificative, au intrat în vigoare mai multe schimbări cu impact fiscal, adoptate în anii anteriori și implementate acum, iar companiile s-au văzut obligate să-și adapteze strategiile la noile condiții. Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director la Farmexim & Help Net, parte a PHOENIX GROUP, apreciază că măsurile de taxare cu 1% din cifra de afaceri impuse în cazul contribuabililor cu un business care depășește 50 de milioane de euro, dar și e-factura sau e-transport au reprezentat reale încercări pentru firme, necesitând o regândire a proceselor operaționale de la nivelul companiilor.
„Toate aceste modificări au necesitat pentru anul 2024 o regândire a proceselor operaționale ale societăților, dată fiind această modificare radicală a taxării cu un impact semnificativ pentru societățile comerciale, dar și o analiză, o regândire din punct de vedere legal a raporturilor juridice pe care societățile le au în piață”, subliniază interlocutoarea BizLawyer.
Trei acte normative cu impact în 2024
În opinia sa, cele trei acte normative cu impact în 2024 în toate industriile sunt: Legea 293/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, Ordonanța de urgență nr. 120/2022 privind administrarea, funcţionarea şi implementarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura şi factura electronică în România, în special, dispozițiile art. 10 cu aplicabilitate obligatorie începând cu data de 1 iulie 2024, respectiv Ordonanța de Urgență nr. 41 din 8 aprilie 2022 pentru instituirea sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri ro e-transport, raportat la dispozițiile Art. 74, punctul 20. din capitolul III din Ordonanța urgență 115/2023, care începând cu 1 ianuarie 2024 a extins aplicabilitatea actului normativ și la transporturile internaționale de bunuri.
„Aplicabilitatea acestor măsuri în anul 2024 a necesitat o verificare și regândire a fluxurilor și operațiunilor interdepartamentale, coroborat cu analiza juridică a contractelor juridice de vânzare/transport etc, astfel încât acestea să corespundă noilor cerințe și practicii din teren”, susține avocatul.
De exemplu, odată ce factura electronică a înlocuit factura fizică ce făcea dovada îndeplinirii de către vânzător a obligației de livrare a bunurilor, și contractul a trebuit ajustat astfel încât să fie acoperitoare clauzele ce reglementează această obligație și vânzătorul să fie în măsură să își recupereze creanțele.
„În același timp, pentru specificul industriei în care lucrez, există la momentul acestui interviu, publicate în transparență publică, propuneri de modificare a legii nr. 95/2006 privind reforma în sănătate, prin care se urmărește modificarea legislației care să faciliteze accesul la medicamente de ultimă generație pentru populație”, adaugă Mihaela Scărlătescu.
Au apărut restructurări în marile organizații
Impactul acestor schimbări a fost unul ridicat, iar pregătirea companiilor a fost una anticipativă și a inclus toate departamentele relevante dintr-o firmă. „Măsurile au fost complexe, aducând laolaltă o colaborare interdepartamentală, de la Contabilitate până la IT, Departamentul juridic, dar și cele de Regulatory, dat fiind că în ce privește industria farma, legislația specifică impune anumite reguli care, sunt diferite de industria FMCG. De exemplu, un distribuitor de medicamente are de îndeplinit anumite obligații speficice în ceea ce privește documentația de livrare a medicamentelor, iar acestea au trebuit ajustate la rigorile legslației reglementând e-factura astfel încât ambele autorități cu atribuții de control – ANAF și Agenția Națională a Medicamentelor – să considere că sunt îndeplinite, fiecare din propria perspectivă, cerințele impuse”, explică interlocutoarea BizLawyer.
În plus, odată cu implementarea legislației de modificare a cadrului impozabil în România au intervenit schimbări corporative structurale cu rol de eficientizare a activităților emergente. De altfel, este cunoscut faptul că impozitarea cifrei de afaceri pentru companiile cu o cifră mare de afaceri poate reprezenta o povară fiscală ce nu se poate susține în orice model de business pe care o anumită organizatie îl are. „Această situație s-a regăsit prin numărul mare de restructurări în cadrul marilor organizații (fuziuni, divizări etc) și acestea, la rândul lor, au generat un volum semnificativ de activitate din partea Departamentului juridic, raportat și la implicațiile importante nu doar din perspectivă juridică, ci și din punct de vedere operațional, procese, GDPR, taxe etc.”, menționează avocatul.
-------------------------------------------------------------
Citește și
→ Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
-------------------------------------------------------------
Cu ochii pe modificările legislative din Sănătate
Având în vedere industria în care activează și raportat la nevoile concrete ale acestui sector, echipa coordonată de Mihaela Scărlătescu este focusată pe modificările legislative din Sănătate. Aici sunt așteptate schimbări în ceea ce ce privește luarea unor măsuri care să asigure accesul pacienților la medicamente de ultimă generație, măsuri care să ajusteze legislația privind farmaciile la realitatea din teren. „De exemplu, aprobarea serviciilor de telefarmacie ar degreva mult lipsa acută de farmaciști din România”, punctează avocatul.
Totodată, sunt așteptate și alte măsuri legislative care să așeze industria distibuției angro și retailul de produse farmaceutice în locul cuvenit, cu facilitarea tuturor proceselor și interacțiunilor pe lanțul distribuitor, farmacie, farmacist și pacient.
Pregătirea continuă a echipei asigură soluții juridice de calitate
Până acum, 2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic, fiind implicat, pe lângă activitatea obișnuită și în câteva proiecte interesante pe partea de Drept corporativ societar. „Gradul de dificultate a fost însă complex, iar echipa internă a obținut rezultate care au depășit așteptările bordului nostru, astfel încât, ca echipă internă, ne bucurăm ori de câte ori reușim să închidem aceste proiecte intern, cu succes ce depășește 100%. Valoarea echipei interne de legal trebuie să fie similară oricărei case de avocatură în ceea ce privește asigurarea suportului juridic pentru activitatea comercială a organizației”, este de părere interlocutoarea BizLawyer.
În contextul în care volumul de muncă crește din punct de vedere cantitativ, echipa juridică trebuie să-și ajusteze activitatea astfel încât să facă față tuturor provocărilor noi și să ofere calitate în toate proiectele pe care le livrează. „Și când spun ajustare, mă refer la asigurarea echipei de legal a accesului la informații specializate și cursuri pe anumite arii de expertiză juridică, precum și alte cursuri ce țin de managementul proiectelor și dezvoltarea de skilluri personale, necesare pentru a asigura propunerea de proiecte și soluții juridice cu mitigarea riscurilor versus beneficii pentru organizație”, subliniază Mihaela Scărlătescu.
Pentru anul în curs, la nivelul Farmexim & Help Net nu s-a luat în calcul mărirea echipei juridice, date fiind și contextul social economic din țară, dar compania a planificat mărirea domeniului de expertiză, implementarea unor fluxuri de eficientizare, inclusiv repoziționarea Departamentului juridic față de clienții săi interni, prin comunicarea permanentă a rolului acestuia și implementarea unor fluxuri de lucru care să asigure trasabilitate, transparență, și mai ales asumarea corectă a atribuțiilor ce îi revin fiecărei părți noi: departamentul client și departamentul juridic.