Video

VIDEO (I) - 20 de ani de avocatură practicată cu pasiune | Alături de Cosmin Vasile, coordonator ZRVP, pe drumul de la avocat stagiar la managing partner într-o firmă de top. Azi, despre vocație și atuuri, primii pași în profesie, primul client și primul

După 20 de ani în care a practicat avocatura cu pasiune, urcând treaptă cu treaptă în ierarhia firmei până la poziția cea mai înaltă, de coordonator al societății la care se angajase inițial ca stagiar, Cosmin Vasile pare să aibă intact/funcțional reactorul interior care-i alimentează determinarea, conștiinciozitatea și acel apetit insațiabil pentru ”mai mult” și ”mai bine”. Trecerea anilor și miile de dosare care i-au trecut prin mână nu l-au erodat, ci i-au pus mai bine în valoare ADN-ul de litigator și calitățile de lider.

Trebuie spus de la bun început că interlocutorul nostru, Cosmin Vasile, nu este un avocat ca oricare altul. Și nu vorbim despre știința de carte, puterea sa de argumentație superioară sau despre alte calități care l-au propulsat pe primele locuri în ghidurile juridice internaționale, ori în publicațiile globale ce monitorizează litigiile și arbitrajele din mai multe jurisdicții, printre care și România. Cosmin Vasile este avocatul ce a atins maturitatea profesională și nu se ferește să spună pe șleau, direct, ce trebuie punctat, sau să facă incizii adânci și să tragă concluzii pe care și le asumă. De aceea, orice discuție cu el este spumoasă și plină de înțelesuri.

Iar interviul acordat publicațiilor din grupul BizLawyer, la împlinirea a 20 de ani în profesia de avocat, trebuie urmărit de la început și până la nota de final.

Discuția cu redactorii BizLawyer are trei părți, fiecare dintre acestea focusându-se pe o etapă a carierei sale și fiind presărată cu sfaturi pentru avocații care vor să devină litigatori de elită. În primul episod, difuzat azi, Cosmin rememorează primii pași în profesie și împărtășește publicului amintiri legate de „momentul zero” ce i s-au păstrat vii în memorie. În cea de-a doua parte a interviului, interlocutorul nostru vorbește despre lecțiile învățate în 20 de ani de avocatură, întâlnirea cu mentorul, norocul de a începe o carieră sub îndrumarea maestrului Călin Zamfirescu și analizează performanța în avocatură. Ultimul episod ne oferă șansa de a privi avocatura – piață a serviciilor și profesie – de la vârf și a înțelege transformările ultimilor 20 de ani.


Dificultățile unui start în carieră acum 20 de ani. Amintiri vii legate de „momentul zero”


Dacă, în mod normal, pașii de urmat sau evoluția firească de orientare spre o profesie trec mai întâi prin etapa alegerii unei facultăți și, după aceea, în cunoștință de cauză, se filtrează opțiunile pentru o anumită profesie, în cazul lui Cosmin lucrurile au stat diferit. Părinții săi vedeau la el calități native ce îl făceau să se potrivească perfect acestei profesii, încă din copilărie.  

”Idea de drept, de avocatură și nimic altceva, nu-mi aparține; mi-a fost indusă de părinți atât de adânc și de puternic încât nu-mi amintesc să-mi fi pus problema vreodata că e cazul să urmez altceva”, se destăinuie Cosmin Vasile în interviul acordat publicației noastre. Așa se face că, atunci când a ajuns, alături de ceilalți colegi de liceu adolescenți, în etapa alegerii și pregătirii pentru facultate, el știa foarte bine că trebuie să fie dreptul și, mai departe, chiar avocatura. Dar dacă l-ai fi întrebat de ce așa și nu altfel, nu ar fi avut nici cea mai vagă argumentație concretă.

Același tip de idee preconcepută, dublată de senzația subiectivă că este decizia corectă, s-a păstrat până la sfârșitul facultății, când știa că va merge în direcția avocaturii și nu spre magistratură, deși nu făcuse niciun stagiu de practică sau vreo analiză avocatură vs magistratură, care să-i dea dreptate.

Intrarea în profesie i-a confirmat însă direcția și corectitudinea parcursului, examenul de admitere în Barou fiind și prima șansă de a străluci printre colegii de generație.

După o lungă perioadă în care se ținuseră doar interviuri lejere, în anul 2001 examenul de intrare în profesie a fost pentru prima dată organizat la nivel național și a fost mult mai dificil decât își propuseseră organiatorii. Pe scurt spus, atât de dificil încât, dintr-un total de 2.300 candidați, în urma acelui examen au intrat în profesie doar 22 în toată Romania și numai 13 în Baroul București.

Urmărește interviul filmat pentru a parcurge, alături de Cosmin Vasile, primii pași pe drumul de la avocat stagiar la litigator de top și coordonator al firmei ZRVP.

Social & newsletter

© 2017 Newskit. All Rights Reserved.Design & Development by Joomshaper

Search