Firmele de avocati RTPR Allen&Overy și Popovici Nițu Stoica & Asociații au avut mandate în tranzacția de cca. 170 de milioane de euro prin care Grupul Electrica, controlat de statul român, a achiziționat participaţiile pe care Fondul le deţinea în filialele Electrica, respectiv SDEE Distribuţie Muntenia Nord, SDEE Distribuţie Transilvania Sud, SDEE Distribuţie Transilvania şi Electrica Furnizare. De asemenea, Departamentul juridic al Franklin Templeton Investments, coordonat de Valeria Nistor, a avut un rol important în finalizarea tranzacției. . .
Potrivit informațiilor BizLawyer, în ultimele luni, trei avocați in-house ai Franklin Templeton Investments au lucrat direct pe finalul acestui deal, Departamentul de Legal al administratorului FP coordonând întreaga tranzacție în ceea ce privește documentația. Pentru partea de reprezentare în fața instanței și pentru aspectele legate de Legea Societăților, Fondul a fost asistat de firma de avocați Popovici, Nițu, Stoica & Asociații (PNSA), cu care colaborează constant în mai multe proiecte.
Din echipa PNSA implicată în proiect, coordonată de partenerii Alexandru Ambrozie și Ciprian Dontu, au facut parte Alina Dascalescu (Managing Associate), Dan Petrache (Senior Associate) și Teodora Cazan (Associate).
De partea cealaltă, RTPR Allen & Overy a oferit consultanţă juridică companiei Societatea Energetică Electrica SA, Mihai Ristici (Partener) coordonând echipa dedicată acestei tranzacții. Din echipă au mai făcut parte Loredana Chitu (Boeru), Victor Rusu, Vlad Stamatescu și Vlad Druța. RTPR Allen & Overy a asistat copania de stat în mai multe proiece, firma de avocați fiind implicată și în procesul listării companiei pe bursă.
Reamintim că Electrica Furnizare S.A. a fost vândută către Electrica şi Societatea Filiala de Întreţinere şi Servicii Energetice 'Electrica Serv' S.A. pentru 167,079 milioane de lei, iar Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord către Electrica şi Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord S.A. pentru un preţ de vânzare total de de 201,702 milioane de lei.
De asemenea, Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord S.A.a fost vândută către Electrica şi Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Sud S.A. pentru un preţ de peste 209,744 milioane de lei, în timp ce Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Sud a fost preluată de către Electrica şi Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord S.A. pentru o sumă totală de peste 173,504 milioane de lei.
Valoarea agregată a tranzacţiei este în cuantum de 752.031.841 lei.
În data de 14 iulie, Electrica a încheiat un Memorandum de Înţelegere cu Fondul Proprietatea în vederea achiziţionării participaţiilor pe care Fondul le deţinea în filialele Electrica, respectiv SDEE Distribuţie Muntenia Nord, SDEE Distribuţie Transilvania Sud, SDEE Distribuţie Transilvania şi Electrica Furnizare. Fondul Proprietatea deţinea câte 21,99% din SDEE Distribuţie Muntenia Nord, SDEE Distribuţie Transilvania Sud şi 22% din SDEE Distribuţie Transilvania şi Electrica Furnizare.
Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Electrica SA acordase încă din 10 noiembrie 2015 un mandat Consiliului de Administraţie al Electrica SA pentru a începe negocierile cu Fondul Proprietatea pentru achiziţionarea întregii participaţii deţinute de FP la capitalul social al filialelor sale. Franklin Templeton Investment, administratorul Fondului Proprietatea, demarase o procedură competitivă ce viza posibile vânzări ale participaţiilor Fondului în filialele Electrica, procesul de marketing şi vânzare fiind coordonat de Ithuba Capital AG, ce acţiona ca unic consultant financiar în legătură cu tranzacţia preconizată.
Potrivit oficialilor Electrica SA, printre consideraţiile strategice care au stat la baza acestei achiziţii se numărau: simplificarea şi eficientizarea modelului de guvernanţă corporativă şi accelerarea implementării programelor de transformare în companiile Grupului; facilitarea realizării strategiei pe termen mediu şi lung a Grupului Electrica şi a planurilor de restructurare şi eficientizare; facilitarea creşterii performanţelor financiare ale Electrica şi optimizarea structurii capitalului; finanţarea filialelor prin metode diversificate (inclusiv aport de capital), condiţie esenţială pentru realizarea planurilor de investiţii (CAPEX).
Tranzacţia anunțată zilele trecute nu va afecta dreptul la dividende al FP pentru anul financiar 2016, aşa cum a fost aprobat deja la nivelul fiecărei filiale, a căror valoare totală este de 97.968.159 lei. Până la momentul tranzacţiei, pentru perioada 2013-2016, valoarea totală a dividendelor acordate FP a fost de 368.150.110 lei. Finalizarea tranzacţiei implică majorarea valorii dividendelor atribuibile acţionarilor Electrica SA cu dividendele corespunzătoare participaţiilor FP, de aproximativ 22% în filiale.
Grupul Electrica este lider pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice. Cu aproximativ 10.000 de angajaţi, Grupul Electrica oferă servicii la peste 3,6 milioane de clienţi şi are o arie de cuprindere naţională - cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice. Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice din România.
Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010.
Fondul este o companie de investiţii de tip închis ce se tranzacţionează pe Bursa de Valori Bucureşti, începând din 25 ianuarie 2011.