BizLawyer

DealMaker BizLawyer: Ioana Șampek, Partener PNSA, avocatul despre care clienții spun că este ”un profesionist, o persoană extrem de dedicată și motivată să livreze cel mai bun serviciu posibil”

 

Două tranzacții finalizate într-o săptămână, în luna iunie, pe care și-au pus semnătura avocații firmei Popovici Nițu Stoica & Asociații (PNSA), îi aduce Ioanei Șampek (Partener) titlul de DealMaker-ul lunii iunie din partea redacției BizLawyer. În rubrica DealMakerul lunii, introdusă anul trecut, sunt evidențiați avocații implicați în tranzacții care au ajuns la final în perioada anterioară, recunoscuți pentru abilitățile lor în practica de fuziuni și achiziții. Ioana Șampek a coordonat echipa de avocați care au acordat asistență juridică în două proiecte mari de M&A, despre care BizLawyer a scris recent.

Reamintim că Popovici Nițu Stoica & Asociații a asistat Dedeman, cea mai mare firmă antreprenorială românească, în procesul de achiziție de la dezvoltatorul local Forte Partners a celei de-a doua faze din proiectul The Bridge, localizat în noul hub de spații de birouri din zona de centru-vest a Bucureştiului. The Bridge 2 constă într-o clădire de 10 etaje de aprox. 23.000 mp, având ca principali chiriaşi pe Medicover, UPC, Molson Coors şi Schlumberger.

Totodată, Popovici Nițu Stoica & Asociații a asistat Dedeman în procesul de asociere a acestuia cu Element Invest pentru dezvoltarea primei faze de aprox. 20.000 mp din proiectul Eli Parks 1 de lângă Bucureşti, zona Chitila. Primii 5.000 mp au fost închiriaţi deja de producătorul de paste Băneasa.

Din echipa Popovici Nițu Stoica & Asociații, coordonată de Ioana Șampek, au mai făcut parte:

→  pentru The Bridge 2: Codrin Luță (Managing Associate), Andreea Grosu (Managing Associate), Ioana Dumitru (Managing Associate), Lavinia Dinoci (Senior Associate), Lavinia Ludovic (Senior Associate), Cristiana Blei (Senior Associate), Luiza Zamura (Associate), Geanina Popescu (Associate) și Veronica Culcea (Associate). Consultanța fiscală a fost asigurată de PNSA Tax, printr-o echipă coordonată de Mihaela Pohaci (Tax Partener) și Raluca Rusu (Senior Tax Manager), iar aspectele de concurență au fost acoperite de Mihaela Ion (Partner), Laura Ambrozie (Managing Associate) și Vanessa Nistor (Senior Associate).
 - pentru Eli Parks 1: Codrin Luță (Managing Associate) și Veronica Culcea (Associate). Pe aspectele de concurenţă au intervenit Mihaela Ion (Partner) și Laura Ambrozie (Managing Associate).

Câteva idei și o concluzie: Entităţi cu capital 100% românesc se remarcă din ce în ce mai mult într-o piaţă imobiliară dinamică


Tranzacțiile, comentate de Ioana Șampek:

Particularități: Atât The Bridge 2, cât şi prima fază din Eli Parks 1 sunt părţi din tranzacţii de anvergură, ambele securizate de client. Astfel, The Bridge 2 este parte din vastul proiect de birouri The Bridge - având deja chiriaşi notabili precum BCR, IBM, Medicover, UPC - care va cuprinde, în final, 3 clădiri de birouri de aprox. 80.000 mp. Similar, prima fază de 20.000 mp din proiectul logistic/industrial Eli Parks 1 este doar începutul dintr-o asociere ce va duce la dezvoltarea a 50.000 mp de spaţii de depozitare în zona Chitila. Prin urmare, structura tranzacţiilor a fost complexă şi gândită în ansamblu, pornind de la premisa unor proiecte globale, a căror dezvoltare se face treptat şi organizat, la cele mai înalte standarde de calitate.

Momente tensionate: Ambele tranzacţii s-au desfăşurat într-un cadru amiabil, fără tensiuni ori presiuni între părţi. Bineînţeles, întotdeauna există dezbateri cu privire la structura şi valoarea preţului, răspunderea părţilor după perfectarea tranzacţiei ori garanţiile oferite, însă toate acestea au fost abordate în mod constructiv, mai ales că părţile vor continua colaborarea şi pentru celelalte faze din proiecte.  

Colaborare cu avocatii in-house: În tranzacţia The Bridge 2 am colaborat cu Ruxandra Măcelaru - Head of Legal Forte Partners; ne revedem întotdeauna cu plăcere.

Elemente de inovație: Să nu uităm că tranzacția The Bridge a fost cea mai mare în sectorul imobiliar în anul 2018 şi totodată prima la acest nivel între două entităţi cu capital 100% românesc. The Bridge 1 este totodată una dintre puţinele “clădiri-verzi” certificate în ţară cu cel mai ridicat scor - LEED Platinum. 

Alte tranzacții pentru acest client, pe masa de lucru: Da, ne bucurăm să lucrăm cu Dedeman în principalele lor proiecte de investiţii imobiliare. Recent, Popovici Nițu Stoica & Asociații a asistat Dedeman în achiziția proiectului The Office din Cluj-Napoca, de la NEPI Rockcastle și Ovidiu Șandor, aceasta fiind cea mai mare tranzacție pe piața imobiliară a spațiilor de birouri din afara Bucureștiului.


„Cele două tranzacţii au confirmat încă o dată că avem o piaţă imobiliară dinamică, în care se remarcă din ce în ce mai mult şi la nivelul cel mai înalt entităţi cu capital 100% românesc. În plus, proiectul The Bridge (a cărui primă fază a fost achiziționată anul trecut) a marcat și intrarea Dedeman pe piața imobiliară a spațiilor de birouri, iar prin tranzacția Eli Parks 1, Dedeman face un prim pas și în sectorul imobiliar de spații logistice și industriale.”     

Ioana Șampek, Partener PNSA

 

Cine este DealMaker-ul lunii aprilie

 


Ioana Şampek este avocat asociat în cadrul Popovici Niţu Stoica & Asociații în grupul de practică real estate, cu accent pe proiectele imobiliare de birouri, logistice şi industriale.


Ioana are o experienţă vastă în domeniul imobiliar, oferind asistenţă juridică unora dintre cei mai mari investitori imobiliari prezenţi pe piaţa locală cu privire la achiziția, autorizarea, construirea, închirierea, funcţionarea și operarea celor mai importante clădiri şi parcuri imobiliare.

Ioana a absolvit Facultatea de Drept în 2003 şi în acelaşi an a devenit membru al Baroului Bucureşti.
 

Cum o descriu clienții pe Ioana Șampek

 


“Am avut ocazia să lucrez cu Ioana atât în cadrul unor tranzacții de închiriere, cât și a unor achiziții de proprietăți imobiliare. Este un profesionist, o persoană extrem de dedicată și motivată să livreze cel mai bun serviciu posibil.”

Andreea Drugă, Head of Asset Management Dedeman

 

Ioana Șampek despre:


•    Locul unui avocat în ”lanțul trofic” al tranzacției si puterea de a influența cursul tranzacției

Misiunea avocatului este să apere drepturile şi interesele legitime ale clientului, principiu fundamental în deontologia profesiei de avocat. Într-o tranzacţie imobiliară, acest demers presupune o analiză temeinică a situaţiei de fapt şi a istoricului aferent, o bună înţelegere a obiectivelor clientului şi a obligaţiilor comerciale pe care şi le poate asuma, precum şi o transpunere eficientă a acestora în documentele tranzacţiei. Avocatul acţionează ca un project manager într-o tranzacţie - cu cât gestionează mai bine informaţiile şi le sistematizează în documentele tranzacţiei, cu atât mai repede acestea se vor semna.


•    Cele mai importante ”tertipuri avocațiale” întâlnite des în negocierile de contracte și de tranzacții

Firma noastră promovează valori precum profesionalismul, educaţia şi respectul faţă de interlocutori. Într-un astfel de mediu nu sprijinim abordarea vreunor “tertipuri avocaţiale”; în plus, este greu de spus dacă acestea ajung, în final, să fie considerate adevărate stratageme sau simple probleme în gestionarea unui proiect.


•    Cele mai importante elemente ale unei tranzacții


O tranzacţie de succes are în spate o bună structurare a elementelor componente, o gestionare eficientă a informaţiilor necesare şi o comunicare adecvată între părţi. Cred că din aceste trei elemente principale, ultimul este cel mai important, o comunicare defectuoasă între părţi ducând cel mai adesea la încheierea oricăror discuţii. La fel, pierderea în detalii, scăpând din vedere (chiar şi pentru moment) scopul final urmărit de către părţi, poate îngreuna desfăşurarea unei tranzacţii.


•    Cele mai complicate, dar și cele mai frumoase tipuri de tranzacții


Dacă îți faci cu pasiune meseria, găsești întotdeauna ceva frumos indiferent de natura tranzacției. În sectorul imobiliar, cele mai complexe tranzacții vin din zona vânzărilor-cumpărărilor la termen (forward purchase) și a înțelegerilor dintre părți cu privire la dezvoltarea și transferul proiectelor vizate. 


•    Cât e rutină și cât e creație în desfășurarea unei tranzacții


Ca în orice alte domenii, există un grad de rutină şi în avocatură. Însă, componenta creativă este de esenţa acestei meserii - concepem contracte, structuri de tranzacţii, mediem divergenţe dintre părţi etc.


•    Cea mai bună structură de tarifare într-o tranzacție


Tariful orar cu sumă globală estimată. Însă, tot mai mulţi clienţi solicită în ultimul timp aplicarea unor scheme de ororarii fixe ori maxime.

 

Salvează în agendă

 

Ioana Şampek

Partner, Popovici Niţu Stoica & Asociaţii
Tel.: +40 21 317 79 19
E-mail: ioana.ȘThis email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

→  2005 - prezent: Popovici Niţu Stoica & Asociaţii (2018 - prezent: Partner,
→  2011 - 2017: Managing Associate, PNSA
→  2009 - 2011: Senior Associate, PNSA
→  2005 - 2009: Asociate, PNSA
→  2003 - 2005: Associate, Săvescu şi Asociaţii
→  2003:     Absolvire Facultatea de Drept şi admitere în Baroul Bucureşti

 

 
 
 
 
 

Social & newsletter

© 2017 Newskit. All Rights Reserved.Design & Development by Joomshaper

Search