Legal Briefings

S-a înăsprit legea pentru multinaționale. Companiile locale, avantajate

Companiile multinaționale mai au la dispoziție mai puțin de o lună și jumătate pentru a depune la ANAF anumite formulare fiscale, ca urmare a  transpunerii în legislația din România a Directivei UE 881/2016 privind schimbul automat al rapoartelor pentru fiecare țară în parte (CbCR). În caz contrar, vor putea fi amendate cu sume de până la 100.000 de lei. Colectarea acestor informații are drept scop efectuarea de analize de risc privind prețurile de transfer și este implementată la nivelul Uniunii Europene dar preluată și de o serie de alte țări din afara Uniunii Europene. 

Pe data de 14 noiembrie 2017 s-a publicat in Monitorul Oficial un ordin prin care se aprobă modelele de formulare ce trebuie depuse la ANAF privind raportarea pentru fiecare țară în parte. Anterior, în 9 iunie 2017 Guvernul României a implementat Directiva 881/2016 ce conținea condițiile și cerințele de raportare.

De la publicarea acestor formulare, fiecare companie care face parte dintr-un grup multinațional de companii cu cifra de afaceri consolidată de peste 750 milioane de euro are obligația de a notifica autoritățile fiscale din România. Această notificare trebuie depusă atât pentru anul financiar 2016, cât și pentru anul financiar 2017, cât mai curând de la data publicării modelelor de formulare, adică 14 noiembrie 2017.

În plus, companiile trebuie să transmită companiei mamă finale, până la 31.12.2017, anumiți indicatori financiari cu privire la anul fiscal ce începe după 1 ianuarie.

În schimb, un grup de companii care depășește cifra de afaceri de 750 milioane EUR dar nu are filiale în mai multe jurisdicții nu trebuie să pregătească și să depună rapoarte pentru fiecare țară în parte (în această categorie intră spre exemplu companiile de stat Hidroelectrica SA și Romgaz SA).

”Cu toate că textul legislativ menționează specific că nu pot fi realizate ajustări de prețuri de transfer strict în baza informațiilor simpliste prezentate în raportările pentru fiecare țară în parte CbCR, ne așteptăm la o intensificare semnificativă a agresivității autorităților fiscale vizavi de filialele grupurilor multinaționale ce înregistrează în România pierderi, sau rezultate fluctuante. Toate aceste acțiuni de inspecție sau analiză de risc vor fi acum demarate pe fondul utilizării extensive a informațiilor din rapoartele pentru fiecare țară în parte CbCR”, explică Viorel Sbora, Manager ATIPIC Transfer Pricing Solutions. 

Social & newsletter

© 2017 Newskit. All Rights Reserved.Design & Development by Joomshaper

Search